Wysokiej jakości kawa - czyli jaka?
Na początku trzeba sprecyzować czym dokładnie jest najlepsza kawa ziarnista. Jest to tak zwana kawa speciality, która w smaku i aromacie nie ma sobie równych, szczególnie w odniesieniu do kaw powszechnie dostępnych. Jedynie 5% kawy produkowanej na całym świecie jest określana mianem kawy speciality. Reszta stanowi kawę przemysłową, uprawianą na bardzo dużych plantacjach, a sam proces jej produkcji nie aż tak kontrolowany, jak ma to miejsce w przypadku kawy speciality, która musi spełniać szereg rygorystycznych norm. Do jej produkcji wykorzystuje się najwyższej jakości ziarna, a proces jej wytwarzania podlega ścisłej kontroli Specialty Coffee Association. Sprawdzana jest jej:
- konsystencja;
- czystość;
- stopień kwasowości i słodkości;
- achromatyczność;
- optymalne zrównoważenie nut smakowych.
Kawa speciality to taka, której końcowa ocena wynosi minimum 80 punktów na 100 możliwych do uzyskania. Warto przy tym podkreślić, że jej starannie wyselekcjonowane ziarna (ręcznie zbierane) palone są w odpowiedniej temperaturze, by wydobyć z nich głębię ich oryginalnego smaku i aromatu. Kawy tego typu pochodzą z tak zwanego pasa kawowego, a więc rejonów oplatających równik i rozciągających się między zwrotnikiem Raka a Koziorożca, a więc z krajów Afryki Środkowej i Środkowo-Zachodniej, Ameryki Południowej, Indonezji oraz Indii.
Pochodzenie najlepszych gatunków kawy
Kolebką kawy jest Etiopia, w której ponad 1000 lat temu powstały pierwsze plantacje kawy, stanowiące zwykle domowe gospodarstwa, gdzie ziarna kawowca były i są nadal poddawane ręcznej obróbce. Kawy z Etiopii uchodzą za najlepsze na świecie - szczególnie odmiany pochodzące z regionów Sidamo i Harrar. Kawy z Etiopii wyróżniają się niską lub średnią kwasowością oraz dużą nutą słodyczy, a niską goryczką.
Z kolei kawy pochodzące z Kenii cenione są za ich naturalne owocowe nuty smakowe oraz łagodny smak i aromat z wyraźnie zarysowaną kwasowością. Za jedne z najlepszych kaw na świecie uznawane są również gatunki uprawiane w Kolumbii. cechujące się delikatnym smakiem oraz karmelowo-orzechowym aromatem. Brazylia jest największym producentem kawy na świecie, a pochodząca stąd kawa Santos jest uznawana za jedną z najlepszych na całym globie.
Palenie kawy, a jej smak
Ostateczny smak i aromat kawy jest determinowany nie tylko rodzajem kawy i jej pochodzeniem, ale także stopniem wypalenia. Palenie kawy wymaga wiedzy i umiejętności, ponieważ w trakcie tego procesu ziarna kawy zdobywają swój aromat, kwasowość i goryczkę. Proces palenia kawy jest więc kluczowy da uzyskania jej pełnej harmonii smaku. Im krócej ziarna kawy są wypalane, tym więcej w nich kofeiny i kwaskowatości, zaś im dłużej - tym smak i aromat jest głębszy i bardziej wyrazisty.
Warto więc sięgać po kawę świeżo wypalaną. Każda profesjonalna palarnia kawy posiada mistrza do wypalania kawy oraz odpowiednie opakowania (uwalniające nadmiar dwutlenku węglą), dzięki którym kawa zachowuje swój doskonały smak.