Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 17 listopada 2025 20:28
Reklama

Czy kolumna półkowa jest najlepszym destylatorem?

Destylatory dostępne obecnie na rynku są dostosowane do produkcji konkretnego rodzaju alkoholu, dlatego nie ma sprzętu, który idealnie się sprawdzi w każdej sytuacji. W zależności od typu destylatora gotowy trunek będzie smakował nieco inaczej, warto też wiedzieć które funkcje są podstawowe, a z których lepiej korzystać tylko sporadycznie. Kiedy więc opłaca się zainwestować w kolumnę półkową?
  • Dzisiaj, 11:42
Czy kolumna półkowa jest najlepszym destylatorem?

Jak wygląda destylator półkowy?

Swoją nazwę ten typ destylatora zawdzięcza budowie – zamiast jednolitej rury jak w kolumnie rektyfikacyjnej mamy kilka segmentów i na ich półkach skraplają się pary destylatu. Półki mogą być sitowe albo kołpakowe, a im wyższy poziom tym większa moc alkoholu. Skraplacz montowany jest nad ostatnią półką i w niektórych modelach integruje się go z chłodnicą, dzięki czemu sterowanie pracą kolumny staje się wygodniejsze.

Destylatory półkowe przeznaczone do robienia bimbru można podwyższać dodając kolejne segmenty, i analogicznie, jeśli produkujemy trunki smakowe to dla lepszego efektu wystarczy zredukować liczbę półek. Tak samo jak inne typy destylatorów, kolumna półkowa posiada własny kocioł, którego pojemność należy dopasować do wielkości rury oraz skali produkcji. Więcej o właściwościach takiego sprzętu: dobrydestylator.pl.

Jakie alkohole można produkować na kolumnie półkowej?

Kolumna półkowa jest wszechstronna, ponieważ nadaje się zarówno do trunków smakowych, jak i bimbru. Na niektórych modelach można nawet wyprodukować czysty spirytus, choć nie będzie on aż tak wysokiej jakości jak spirytus z kolumny rektyfikacyjnej. Kolumny półkowe oferują więc szersze możliwości niż pot-stille, są jednak trudniejsze w obsłudze i wymagają większego doświadczenia. 

Na destylatorach półkowych można pracować z przeróżnymi surowcami, a uzyskany smak jest zwykle pełniejszy i głębszy niż na pot-stillu. To idealny sprzęt do trunków smakowych z owoców i zbóż, np. śliwowicy i calvadosu, wychodzą też na nim bardzo dobre wódki czyste smakowe. Do produkcji czystego spirytusu koniecznie trzeba wybrać model z dodatkowym modułem OLM, ponieważ bez niego destylat nie osiągnie pożądanej mocy.

Kolumnę półkową warto kupić właśnie wtedy, gdy głównym produktem ma być nie czysty spirytus 96 proc., tylko wódki zbożowe, ziemniaczane, smakowe – do robienia przede wszystkim spirytusu, lepszym wyborem jest kolumna rektyfikacyjna.

Artykuł sponsorowany


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama