Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
środa, 2 lipca 2025 08:44
Reklama

Polskie czereśnie są gorsze od hiszpańskich i greckich

Czereśnie trafiły pod lupę laborantów. I okazało się, polskie owoce miały aż 8 pestycydów, w tym zakazane w UE. Importowane były czystsze.
Podziel się
Oceń

Badania przeprowadziła – jak podał serwis Finanse Wp – Fundacja Pro-Test. Pod mikroskop trafiły czereśnie z Lidla, Biedronki i bazaru w Warszawie. 

Wniosek? Nie wszystko, co lokalne, jest bezpieczne. Dlaczego?

Otóż czereśnie z polskiej uprawy zawierały aż 8 pestycydów, m.in. ometoat, substancję zakazaną w UE. Tego środka nie wolno legalnie posiadać ani stosować. Jego obecność – jak podkreśla serwis – może potwierdzać, że został zdobyty nielegalnie.

Laboranci przebadali czereśnie i znaleźli pestycydy

Trzy próbki czereśni (przypomnijmy: z Lidla, Biedronki i bazaru w Warszawie) przebadano pod kątem 548 pestycydów. Wyniki badań pokazały, że najgorzej wypadły owoce z bazaru. 

W polskich czereśniach znaleziono m.in. cypermetrynę, karbendazym i lambda-cyhalotrynę. To – wyjaśnijmy – substancje niedopuszczone przy uprawie czereśni. 

Dodamy, że sprzedawczyni zapewniała, że czereśnie nie były pryskane. 

Czereśnie z importu wypadły lepiej. Hiszpańskie i greckie owoce zawierały najwyżej dwa pestycydy w dopuszczalnych, śladowych ilościach. Co więcej, były to substancje legalne i zgodne z europejskimi normami.

Patriotyzm konsumencki to za mało

 „W Polsce promuje się lokalną produkcję żywności, ale – jak wskazała Fundacja – za publiczne pieniądze powinniśmy oczekiwać nie tylko promowania patriotyzmu konsumenckiego, ale też realnego bezpieczeństwa zdrowotnego” – podkreśla Wp.

 

 

 


Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama