Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
wtorek, 17 czerwca 2025 19:10
Ważne:
  • Dnia 17.06.2025 r. od godz. 22:30 do godz. 04:30 w związaku z rozbudową sieci wodociągowej, dostaw wody zostaną pozbawione budynki w następujących lokalizacjach: osiedle Gutkowo, ul. Bałtycka: 89,91A-91H,92,93,93a,95,100,116, Gutkowo, Wilimowo: 9,10,10a,11,11A-11L, Łupstych, Mały Łupstych, Wyszkowo.
Reklama

Pieczesz sernik na Wielkanoc? Uważaj na rodzynki

Wielkanoc to czas aromatycznych wypieków. W wielu z tych słodkości nie może zabraknąć rodzynek. Ten z pozoru niegroźny dodatek okazał się jednak bohaterem alarmującego raportu Fundacji Pro-Test.
Podziel się
Oceń

Zlecone przez Fundację Pro-Test badanie ujawniło, że popularne rodzynki dostępne w sklepach takich jak Biedronka czy Lidl mogą zawierać groźne pestycydy.

Pestycydy w popularnych markach rodzynek

Analiza objęła trzy rodzaje rodzynek: 

  • Alesto Jumbo, 

  • Bakello,

  • Bakalland. 

Próbki przekazano do przebadania Zakładowi Badania Bezpieczeństwa Żywności Instytutu Ogrodnictwa – PIB w Skierniewicach. Efekty? W badanych partiach wykryto pestycydy, czyli chemiczne środki ochrony roślin.

Słabo wypadły rodzynki Bakalland, w których znaleziono pozostałości aż 16 pestycydów, a jeden z nich – chloropiryfos – przekraczał dopuszczalne normy. Oznacza to, że taka żywność nie powinna być dostępna na sklepowych półkach. 

Co więcej, rodzynki Bakello zawierały 27 szkodliwych substancji. Z kolei rodzynki Alesto miały ich 10. W tych próbkach ilości pestycydów nie przekraczały norm.

Jogurty też trafiły pod lupę kontrolerów 

Rodzynki to nie jedyne produkty spożywcze, które wzbudziły niepokój badaczy. Fundacja Pro-Test niedawno przyjrzała się także jogurtom owocowym. Z kilku przebadanych produktów (osiem truskawkowych i jeden poziomkowy) cztery zawierały chloran. To związek chemiczny, który może negatywnie wpływać na funkcjonowanie tarczycy oraz krążenie. Jego obecność świadczy o błędach w produkcji, np. niedostatecznym oczyszczeniu sprzętu.

Wysoki poziom chloranu – 0,04 mg/kg – odnotowano w jogurcie truskawkowym Fruvita (Biedronka). W pozostałych wykryto mniejsze, ale nadal niepokojące ilości: 

  • Mlekovita – 0,021 mg/kg, 

  • Bakoma 7 zbóż – 0,015 mg/kg, 

  • Mlekpol – 0,011 mg/kg. 

Żeby zminimalizować ryzyko zakupu szkodliwego produktu, trzeba czytać etykiety, śledzić źródła pochodzenia i zwracać uwagę na raporty organizacji konsumenckich. 

Bo wielkanocny stół powinien nie tylko cieszyć smakiem, ale dawać poczucie bezpieczeństwa gościom.


Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama