Mięso – zdrowe i pyszne
Z pewnością niemal każdemu z nas rodzice w dzieciństwie powtarzali „zjedz mięsko, ziemniaczki możesz zostawić”. Dlaczego to robili? Powody są dwa. Po pierwsze, wyrzucić ziemniaki jest o wiele mniej szkoda, niż zrobić to z mięsem (z uwagi na ich cenę). Po drugie zaś – mięso (każde) to składnik wielu wartościowych witamin i minerałów. Według ostatnich badań to właśnie mięso i inne produkty odzwierzęce w o wiele większym stopniu pomagają budować mięśnie, niż robią to warzywa i owoce. Nie raz słyszeliśmy „jedz mięso i bądź duży i silni”. I większość z nas tak robi. Jednak rzadziej z powodów chęci bycia „dużym i silnym”, ale po prostu z faktu, że lubią mięso. Szynka sopocka, wątróbka, smażona pierś z kurczaka czy kolety schabowe to najpopularniejsze mięsa i wędliny dostępne w naszym kraju. Jednak, czy aby na pewno zdrowe. Naukowcy ostro dyskutują, który rodzaj diety jest bardziej zdrowy. Faktem pozostaje jednak, że składnikiem wielu wędlin są fosforany spożywcze.
Fosforan spożywczy – co to jest?
Fosforan spożywczy, to związek chemiczny, który możemy spotkać w wielu produktach. Pod względem chemicznym dzielimy je na: ortofosforany oraz wielofosforany. Te pierwsze składają się z jednego atomu fosforu związanego z tlenem i wodorem oraz z atomami metali, z kolei te drugie stanowią dużą grupę związków pochodnych ortofosforanów. Fosforany spożywcze pełnią rolę stabilizatorów i regulatorów kwasowości, ale również emulgatorów i przeciwutleniaczy. Oprócz tego zwiększają stężenie niektórych minerałów, zapobiegają zbrylaniu oraz hamują rozwój drobnoustrojów. Fosforany spożywcze możemy spotkać m.in. w napojach (typu cola), serach twardych oraz wędlinach. Informacja o tym, jaki fosforan spożywczy znajduje się w danym produkcie musi być obowiązkowo umieszczona na opakowaniu. A jakie z nich możemy spotkać? Są to: kwas fosforowy (E338), fosforany sodu (E339), fosforany potasu (E340), fosforany wapnia (E341), fosforany magnezu (E343), difosforany (E450), trifosforany (E451), polifosforany (E452).
Fosforan spożywczy – jaki jest jego wpływ na zdrowie?
Nie trzeba nikomu tłumaczyć, że napoje typu cola są szkodliwe dla naszego zdrowia. Jednak zarówno sery, jak i mięso są w teorii zdrowe. Tak, to prawda, jednak niebezpieczne może być spożywanie zbyt dużej ilości produktów, które zawierają fosforany. Kliknij w ten link, by dowiedzieć się więcej szczegółów. Każdy fosforan spożywczy w składzie danego produktu czyni go coraz bardziej przetworzonym. A badania, jakie do tej pory przeprowadzono, wyraźnie pokazują, że tego typu żywność mocno oddziałuje na nasz organizm. Zaburza naszą gospodarkę hormonalną oraz mineralną. Fosforany spożywcze sprawiają, że spada nam poziom trzech bardzo ważnych pierwiastków – magnezu, wapnia oraz cynku.