Swoboda ruchu oznacza dowolność doboru towarzystwa do zabawy
Bankiety zasiadane mają to do siebie, że przez ściśle określony czas – zazwyczaj minimum 2-3 godziny – wszyscy goście są „przyspawani” do swoich krzeseł. Wstawanie od stołu przed kawą do deseru, nie licząc potrzeb czysto fizjologicznych, odbiera się jako zachowanie w złym tonie. Zgoła inaczej wygląda to w przypadku przyjęcia na stojąco w ogrodzie. Z definicji goście mogą się przemieszczać niemal wszędzie gdzie i kiedy zechcą – a tym samym łatwo unikać niechcianego towarzystwa. I to bez rażącego nietaktu. Poza tym świeże, rześkie powietrze piękną wiosną, w pełni lata albo wczesną jesienią ma wyjątkowo pozytywny wpływ na samopoczucie. Ciężka, zawiesista atmosfera wynikająca z rozmaitych napięć między ludźmi zdecydowanie szybciej neutralizuje się na otwartej przestrzeni, niż w zamkniętym pomieszczeniu.
Szwedzki stół daje każdemu szeroki wybór przekąsek, dań i napojów
Wprawdzie nie ma większych przeszkód, aby wszelkie smakowitości podawać w taki sposób również w domu, jednak nie wolno zapominać o ograniczonej ilości wolnego miejsca. Jadalnie czy salony z zasady są zdecydowanie mniejsze od przydomowych ogrodów. Garden party pozwala na przygotowanie znacznie bardziej rozbudowanego menu, a co za tym idzie zwiększa się szansa trafienia we wszystkie gusta. Dotyczy to zarówno głównych potraw, jak też towarzyszących im dodatków. Spośród kilku rodzajów sałatek, mięs oraz trunków każdy wybierze coś, co najbardziej lubi.
Nikt się nie obrazi o plastikowe kubeczki czy papierowe talerze
Zmywanie naczyń po przyjęciu, tak samo jak wywabianie plam z obrusów, podłogi czy mebli, należy do najmniej przyjemnych punktów programu. O ile w domu nie wypada nie wyłożyć najlepszej porcelany, tak już podczas bankietów w ogrodzie powszechnie korzysta się z talerzy i kubków jednorazowych. Nawet jak coś komuś spadnie, nie dzieje się nic wielkiego. Trzeba się tylko pilnować, żeby nie przesadzić w drugą stronę i nie wyjść na totalnego ignoranta. Wino białe słodkie oraz inne alkohole dla dorosłych należy podawać tylko i wyłącznie w dopasowanych kieliszkach lub szklankach. Na szczęście akurat szklana zastawa nie wymaga wiele zachodu podczas mycia – często wystarczy nieco intensywniejsze płukanie w zimnej wodzie, z niewielką ilością łagodnego płynu.