Pyszna kawa po turecku
Kawa po turecku jest jedną z najpopularniejszych metod przygotowania zmielonych ziarenek kawowca. Niestety wiele osób mylnie uważa, że parzenie kawy po turecku polega jedynie na dokładnym zmieleniu ziarenek i na zalaniu ich gorącą wodą w ulubionej filiżance. Kawa po turecku wbrew pozorom wymaga dużej cierpliwości. Aby rozkoszować się tym nieziemskim trunkiem warto rozejrzeć się za specjalnym tygielkiem, do którego wsypuje się drobno zmieloną kawę z cukrem i dodatkowymi przyprawami. Do tak przygotowanej mieszanki dolewa się zimną wodę i stawia na niewielkim ogniu. Podczas podgrzewania uważać należy na to, aby nie dopuścić do wrzenia. Gdy napar zacznie się gotować, to mamy wyraźny sygnał, że trzeba odstawić go do ostygnięcia. Opisaną procedurę podgrzewania należy powtórzyć dwukrotnie. Kawa turecka parzona w tygielku wymaga specjalnej oprawy, dlatego też warto dokupić także specjalne filiżanki demitasse. Prawidłowo przygotowana kawa po turecku jest dość ciemna i ma mocny, głęboki smak, który jest możliwy do osiągnięcia dzięki drobno zmielonym ziarnom. Najlepszym wyborem jest kawa speciality o słodkich nutach smakowych, która jest zmielona zdecydowanie drobniej niż do zwykłego ekspresu.
Infuzja
Infuzja, to charakterystyczny sposób parzenia, w którym to woda cały czas utrzymuje bezpośredni kontakt z kawą. Aby skorzystać z tej metody warto wyposażyć się w specjalny zaparzacz - French Press. Mowa tutaj oczywiście o popularnej prasie francuskiej, która z miesiąca na miesiąc zdobywa coraz większą popularność nie tylko w Polsce. Wysokiej klasy French Press można kupić już od 40 zł, dzięki czemu jest to w chwili obecnej najtańsza alternatywna metoda parzenia kawy. Urządzenie jest bardzo proste w użyciu, tak samo zresztą jak sama metoda parzenia. Kluczem do sukcesu jest tak naprawdę to, aby zachować odpowiednią proporcję i wybrać dobry gatunek kawy. Specjaliści zalecają 6 g kawy speciality na 100 ml wody. Jeżeli chodzi o temperaturę wody, to powinna ona oscylować w granicy od 88 do 92 stopni Celsjusza. Po wyciągnięciu specjalnego sitka, można rozgrzać urządzenie wlewając do niego gorącą wodę. Dopiero po tej czynności można wsypać zmielone ziarna w odpowiedniej proporcji. Warto poeksperymentować z długością parzenia, dzięki czemu będzie można odkryć swój ulubiony smak.
Perkolacja
Perkolacja, to kolejna popularna kawa alternatywna, która cieszy się dużym uznaniem na całym świecie. Przy metodzie tej ogromną rolę odgrywają specjalne filtry papierowe. Ekstrakcja przez perkolację w dużym skrócie mówiąc polega na tym, aby woda przepłynęła przez zmieloną kawę, a następnie trafiła do filiżanki. Jest to jedna z najstarszych metod parzenia, dzięki której można uzyskać aromatyczną i gęstą kawę. Aby skorzystać z metody przesiąkania i filtrowania kropli warto wyposażyć się w porządny drip lub chemex.
Metody wykorzystujące ciśnienie
Opisując alternatywne metody parzenia kawy speciality należy wspomnieć również o metodach wykorzystujących ciśnienie. Ekspresy ciśnieniowe i kawiarki, można znaleźć nie tylko w profesjonalnych lokalach gastronomicznych, ale również w domach prywatnych na całym świecie. Dzięki popularnym metodom ekstrakcji ciśnieniowej, można uzyskać kawę o głębokim aromacie i bardzo intensywnym/silnym smaku. Jest to doskonały wybór dla osób, które w pierwszej kolejności cenią sobie mocniejsze i zdecydowanie bardziej skoncentrowane napary. Na pólkach sklepowych coraz częściej można spotkać również Aeropress, dzięki któremu można rozkoszować się kawą, która serwowana jest w Japonii. Oryginalny AeroPress wykorzystuje nie tylko zasady ciśnienia, ale również zasady powyżej opisanej infuzji. Do zaparzenia kawy w Aeropressie najlepiej nadaje się kawa ziarnista, która jest świeżo zmielona przed zaparzeniem.