Witaminy i minerały, które leczą
Gdy mowa o hyperfoods, na myśl powinny przyjść takie produkty spożywcze, które są w sposób nieznaczny, a najlepiej w żaden sposób nieprzetworzone, o bardzo korzystnych właściwościach dla organizmu. Dobroczynne składniki odżywcze wybijają się tutaj na pierwszy plan, a wśród nich są witaminy i minerały, pomagające w prawidłowym funkcjonowaniu i uzupełniające wszelkie niedobory, powstałe w toku zaniedbań żywieniowych, nieraz na przestrzeni długich lat. Rolą hyperfoods jest przywrócenie prawidłowych wartości niezbędnych mikro- i makroelementów, ale co ważne, iść mają za tym ich właściwości lecznicze. Istnieją produkty spożywcze, których zawartość określonych składników zbliżona jest to skoncentrowanej ilości tych składników w preparacie suplementacyjnych z apteki. Przykładowo, w 100 gramach ryb takich jak węgorz czy łosoś znajduje się około 1000 j.m. witaminy D. Oznacza to, że już 200 gram ugotowanej na parze, zaserwowanej ryby na talerzu, dostarczy nam niezbędną, dzienną dawkę tej witaminy, której zresztą organizm nie jest w stanie wytworzyć sam - zawsze powinna być ona dostarczana wraz z pożywieniem. Niedobór witaminy D jest obecnie plagą, która daje o sobie znać w postaci łamliwych kości, paznokci, spadku odporności, ale też szybkiego przemęczania się, bezsenności.
Naturalna walka z cukrzycą
Trwają badania nad nieznanym dotąd wpływem niektórych składników odżywczych na stan zdrowia. Okazuje się, że polifenole czy flawonoidy mogą mieć silne właściwości prozdrowotne. Polifenole występują naturalnie w jadalnych częściach roślin i między innymi odpowiadają za takie cechy roślin jak wygląd (np. kolor bakłażana, porzeczek, śliwek) i właściwości smakowe (często gorzki, cierpki posmak, jak w przypadku grejpfruta, aronii.) Jak polifenole mogą pomóc organizmowi? Łączy się je z korzystnymi właściwościami w przypadku schorzeń związanych z chorobą cywilizacyjną, jaką jest cukrzyca. Biorą bowiem udział w hamowaniu wchłaniania glukozy, której krążenie we krwi w dużym stężeniu jest podczas cukrzycy największym zagrożeniem. Polifenole intensyfikują też działanie insuliny - hormonu, którego rolą jest obniżanie glukozy we krwi. Podobnie działają flawonoidy, których działanie może przyczynić się do poprawienia wrażliwości na insulinę oraz poprawy profilu tłuszczowego, szczególnie wśród osób z cukrzycą typu 2. Warunkiem korzystnego wpływu flawonoidów jest długotrwałe ich przyjmowanie, dlatego nie wystarczy zjeść paru owoców, takich jak jagody czy jeżyny, raz miesiącu, a raczej dostarczać odpowiednie składniki codziennie przez dłuższy czas. Pomagają w tym odpowiednie nawyki lub - w przypadku braku umiejętności kulinarnych czy odpowiedniej wiedzy - antycukrzycowa dieta pudełkowa dla diabetyków. Pozytywnie działać będą też napary z czarnej i zielonej herbaty czy naturalne kakao (zrezygnujmy ze słodzonych napojów czekoladowych, które nie mają z nim nic wspólnego!)
Wspomaganie antynowotworowe
Polifenole, flawonoidy,a także inne substancje naturalne występujące np. w produktach roślinnych mogą mieć również działanie chroniące przed zachorowaniem na nowotwory. Działanie te przypisuje się właściwościom przeciwutleniającym niektórych składnikach żywności. W kontekście profilaktyki antynowotworowej mówi się często o wykluczeniach niektórych składników z diety, takich jak przetworzone tłuszcze, duże ilości białego cukru, konserwanty. Mniej poświęca się zaś temu, co czego spożywanie może mieć zbawienny wpływ na zdolności przeciwutleniające, czyli antyoksydacyjne organizmu, a co za tym idzie, niższe ryzyko rozwoju raka. Tymczasem istnieją takie składniki, które nie tylko nie przyczyniają się do powstawania wolnych rodników, ale też neutralizują te, które zdążyły się wytworzyć. Działanie takie wykazuje chociażby kwas askorbinowy oraz witamina E, która działa niczym naturalna, ochronna bariera przed szkodliwymi wolnymi rodnikami. Aby uchronić się przed działaniem wolnych rodników, powodujących nie tylko większe ryzyko pojawienia się choroby nowotworowej, ale też przedwczesnego starzenia, chorób nieżytowych układu pokarmowego czy rozwoju chorób neurologicznych, warto uzupełnić dietę w takie składniki jak warzywa strączkowe, warzywa kapustne, kaszę, nasiona słonecznika, orzechy, ryby morskie.
Naturalne hyperfoods są pełne witamin, mikro- i makroelementów, które wspomogą dorosłych i dzieci w profilaktyce przeciw chorobom cywilizacyjnym. W dobie żywności wysoko przetworzonej są dobrem szczególnej wartości.