Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
niedziela, 18 maja 2025 12:07
Reklama

Olsztyn od kuchni. Co oferuje stolica warmińsko-mazurskiego?

Podróż kulinarna tego regionu jest jak tygiel – zaskakuje różnorodnością nut i odzwierciedla historie tych ziem. Mieszanka wpływów odmiennych grup etnicznych i kulturowych kształtowała warmińsko – mazurskie smaki. Koniecznie musisz je poznać.
  • 05.10.2021 08:00
  • Autor: Grupa Tipmedia
Olsztyn od kuchni. Co oferuje stolica warmińsko-mazurskiego?

Pyry w każdej postaci

Prostota i natura to cechy, które wyróżniają kuchnię tego regionu. Menu oparte jest na tym, co można wyhodować, zebrać lub złowić, dlatego w warmińsko-mazurskim garnku sporo jest kaszy, warzyw, mięsa i ryb. Główną rolę jednak pełnią ziemniaki, które od XIX w. zajmowały najważniejsze miejsce w jadłospisie tych ziem. Są bazą tradycyjnych klusek kartoflanych z kapustą i grochem, ale też ziemniaczanych kiszek, bab i kartaczy. W zwiedzaniu Warmii i Mazur trzeba mieć siłę, więc eksplorując Olsztyn, koniecznie musisz spróbować lokalnych plińców z pomoćką, czyli placków z tartych ziemniaków, podawanych ze specjalną masą twarogowo-śmietanową. Kuchem z kiezą – drożdżowym ciastem z serem, uraczysz się na deser. Jeśli masz ochotę na zupę, szukaj w menu warmińskiej kartoflanki lub ajntopfa – zawiesistej zupy gotowanej w jednym naczyniu z ziemniakami, jarzynami i mięsem. Miasto to miejsce, które kulinarnie podąża za potrzebami wszystkich turystów, dlatego soczyste burgery w Olsztynie też znajdziesz, ale po warmińsku.

Olsztyn – kulinarna mieszanka, która łączy

Stolica Warmii swoje menu opiera na lokalnych składnikach, ale sposób przygotowania dań kulinarnie odrywa od szarej rzeczywistości. Smakowe podboje zacznij od zupy z pokrzyw lub karmuszki, która łączy wpływy polskie i niemieckie. To treściwe danie z warzywami i mięsem. Do wyboru masz także tradycyjne dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami, czyli wyśmienite pierogi nadziewane kaszą gryczaną, jajkami na twardo oraz dodatkiem wędzonego boczku. Kokory to wersja pierogów kartoflanych z mięsem, które smakiem niczym nie ustępują dzyndzałkom.

Turyści, którzy mają dość lokalnych potraw, mogą nabrać sił do dalszej podróży w Galerii Warmińskiej, przy ulicy Juliana Tuwima 26 w Olsztynie, gdzie czeka na nich Pasibus. Lokal serwuje najlepsze burgery w mieście, które chociaż wywodzą się z amerykańskiej kuchni, mają prawdziwie warmiński charakter. Wcale nie musisz jeść typowego burgera z wołowiną, choć i takie są w ofercie. Sam decydujesz o środku i możesz wymienić typowy kotlet na kurczaka lub stworzyć kanapkę w 100% wege. A co powiesz na dodatkową porcję smażonego sera? Możesz zamówić danie na miejscu lub cieszyć się burgerem z dowozem. Pasidostawa odnajdzie Cię w każdym miejscu, nawet jeśli jest to Park Centralny w Olsztynie.

Ryby tylko z warmińsko-mazurskich jezior

Region zwany Krainą Tysiąca Jezior jest królestwem dań rybnych. Niezapomniane wrażenia kulinarne dostarczą dania przyrządzone ze szczupaków, troci i węgorzy. Koniecznie musisz skosztować klasycznej zupy rybnej. Obszar stanowią ziemie łowieckie, dlatego w menu znajdziesz dziczyznę w każdej postaci. Wybornie smakują farsze z mięsa gęsiego lub kaczego, a popisowymi daniami są kaczka z pieczonymi jabłkami i żeberka ze śliwkami. Mięsny majstersztyk to potrawy z jagnięciny i golonka, która podawana jest tutaj na 1000 sposobów na przykład w sosie piwnym, chrzanowym lub porzeczkowym.

Olsztyn to centrum, które prezentuje całą gamę smaków. Stanowią one esencję połączeń przepisów staropolskich i receptur innych narodowości. To miejsce otwarte na nowe podboje kulinarne, czego dowodem są choćby burgery w Olsztynie od Pasibusa. Każdy turysta znajdzie tu coś dla siebie.

--- Artykuł sponsorowany ---


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama