Pyry w każdej postaci
Prostota i natura to cechy, które wyróżniają kuchnię tego regionu. Menu oparte jest na tym, co można wyhodować, zebrać lub złowić, dlatego w warmińsko-mazurskim garnku sporo jest kaszy, warzyw, mięsa i ryb. Główną rolę jednak pełnią ziemniaki, które od XIX w. zajmowały najważniejsze miejsce w jadłospisie tych ziem. Są bazą tradycyjnych klusek kartoflanych z kapustą i grochem, ale też ziemniaczanych kiszek, bab i kartaczy. W zwiedzaniu Warmii i Mazur trzeba mieć siłę, więc eksplorując Olsztyn, koniecznie musisz spróbować lokalnych plińców z pomoćką, czyli placków z tartych ziemniaków, podawanych ze specjalną masą twarogowo-śmietanową. Kuchem z kiezą – drożdżowym ciastem z serem, uraczysz się na deser. Jeśli masz ochotę na zupę, szukaj w menu warmińskiej kartoflanki lub ajntopfa – zawiesistej zupy gotowanej w jednym naczyniu z ziemniakami, jarzynami i mięsem. Miasto to miejsce, które kulinarnie podąża za potrzebami wszystkich turystów, dlatego soczyste burgery w Olsztynie też znajdziesz, ale po warmińsku.
Olsztyn – kulinarna mieszanka, która łączy
Stolica Warmii swoje menu opiera na lokalnych składnikach, ale sposób przygotowania dań kulinarnie odrywa od szarej rzeczywistości. Smakowe podboje zacznij od zupy z pokrzyw lub karmuszki, która łączy wpływy polskie i niemieckie. To treściwe danie z warzywami i mięsem. Do wyboru masz także tradycyjne dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami, czyli wyśmienite pierogi nadziewane kaszą gryczaną, jajkami na twardo oraz dodatkiem wędzonego boczku. Kokory to wersja pierogów kartoflanych z mięsem, które smakiem niczym nie ustępują dzyndzałkom.
Turyści, którzy mają dość lokalnych potraw, mogą nabrać sił do dalszej podróży w Galerii Warmińskiej, przy ulicy Juliana Tuwima 26 w Olsztynie, gdzie czeka na nich Pasibus. Lokal serwuje najlepsze burgery w mieście, które chociaż wywodzą się z amerykańskiej kuchni, mają prawdziwie warmiński charakter. Wcale nie musisz jeść typowego burgera z wołowiną, choć i takie są w ofercie. Sam decydujesz o środku i możesz wymienić typowy kotlet na kurczaka lub stworzyć kanapkę w 100% wege. A co powiesz na dodatkową porcję smażonego sera? Możesz zamówić danie na miejscu lub cieszyć się burgerem z dowozem. Pasidostawa odnajdzie Cię w każdym miejscu, nawet jeśli jest to Park Centralny w Olsztynie.
Ryby tylko z warmińsko-mazurskich jezior
Region zwany Krainą Tysiąca Jezior jest królestwem dań rybnych. Niezapomniane wrażenia kulinarne dostarczą dania przyrządzone ze szczupaków, troci i węgorzy. Koniecznie musisz skosztować klasycznej zupy rybnej. Obszar stanowią ziemie łowieckie, dlatego w menu znajdziesz dziczyznę w każdej postaci. Wybornie smakują farsze z mięsa gęsiego lub kaczego, a popisowymi daniami są kaczka z pieczonymi jabłkami i żeberka ze śliwkami. Mięsny majstersztyk to potrawy z jagnięciny i golonka, która podawana jest tutaj na 1000 sposobów na przykład w sosie piwnym, chrzanowym lub porzeczkowym.
Olsztyn to centrum, które prezentuje całą gamę smaków. Stanowią one esencję połączeń przepisów staropolskich i receptur innych narodowości. To miejsce otwarte na nowe podboje kulinarne, czego dowodem są choćby burgery w Olsztynie od Pasibusa. Każdy turysta znajdzie tu coś dla siebie.