Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
czwartek, 1 maja 2025 04:32
Reklama

Jak zrobić olej z pestek dyni?

Najczęściej do sklepowego koszyka wrzucamy olej słonecznikowy, rzepakowy lub oliwę z oliwek. Jednak nasion oleistych jest znacznie więcej. Mało tego olej z nich pozyskiwany zawiera mnóstwo składników odżywczych i zmieni smak naszych potraw. Oleje z mniej popularnych nasion są najczęściej kosztowne i trudno dostępne, ale aby cieszyć się aromatem oleju z pestek dyni, wcale nie musimy przemierzać całego miasta i odwiedzać sklepów z ekologiczną żywnością. Możemy go zrobić w domu sami. Wystarczy, że posiadamy prasę do tłoczenia oleju.
  • 18.01.2022 12:00
  • Autor: Grupa Tipmedia
Jak zrobić olej z pestek dyni?

Olej z pestek dyni — dlaczego warto się nim zainteresować?

Zanim przejdziemy do samego przepisu, zacznijmy od tego, jakie wartości odżywcze ma olej z pestek dyni. Jak się za moment przekonamy, jest on produktem, który z powodzeniem zastąpi wiele suplementów diety. Przede wszystkim pestki z dyni to prawdziwe bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Ponadto w oleju jest dużo witamin A, C, D, E, K i witamin z grupy B. Są też magnez i żelazo.

Wśród najważniejszych właściwości oleju z pestek dyni wymienić można to, że wspiera metabolizm, obniża cholesterol, poprawia pracę serca, zapobiega chorobom dróg moczowych, działa pasożytniczo i wzmacnia układ odpornościowy. Olej ten jest również dobry dla naszej skóry – nawilża, zmniejsza widoczność zmarszczek i rozstępów, odżywia i reguluje wydzielanie sebum. Jest więc świetnym naturalnym kosmetykiem.

Jak zrobić domowy olej z pestek dyni?

Możemy skorzystać z jednej z dwóch metod. Pierwsza to ręczne tłoczenie. Proces ten jest czasochłonny i żmudny, co może zniechęcać. Pestki dyni musimy najpierw rozdrobnić blenderem bądź młynkiem na mączkę. Następnie mieszamy z niewielką ilością wody i ugniatamy, aż uzyskamy jednolitą gęstą masę. Naczynie stawiamy na garnku z gotującą się wodą, aby pastę podgrzewała para. Mieszamy drewnianą łyżką. Po podgrzaniu pastę dajemy na kuchennym ręczniku lub gazie i wyciskamy olej.

Drugi sposób jest znacznie prostszy. Wystarczy, że zainwestujemy w domową prasę do tłoczenia oleju. Wtedy też wkładamy pestki do otworu i uruchamiamy urządzenie, a już po chwili będziemy mogli cieszyć się domowym olejem. Różnica między tłoczeniem ręcznym i z użyciem prasy dotyczy nie tylko czasu. Prasa pozwala uzyskać znacznie więcej oleju z tej samej ilości pestek. Mając 1,5 kg pestek, praską wyciśniemy około pół litra oleju. Natomiast używając 250 g pestek do ręcznego tłoczenia, uzyskamy zaledwie kilka łyżek.

Co zrobić z resztkami?

Warto przyjrzeć się też resztkom, jakie zostaną po tłoczeniu. W przypadku ręcznego tłoczenia papka będzie wilgotna – nie jesteśmy w stanie wycisnąć z niej wszystkiego. Nie musimy jej jednak wyrzucać, a zamiast tego przygotujmy mleczko. Wystarczy, że dodamy wrzącą wodę i zostawimy na 2 godziny.  W przypadku tłoczenia z użyciem prasy, resztki będą całkowicie suche. Ich także nie wyrzucajmy. Wystarczy, że je przełożymy do blendera i zmielimy, a uzyskamy domową mąkę, która posłuży nam na przykład do zagęszczania zup albo sosów.

Więcej informacji znajdziecie na stronie: https://zdrovi.pl/prasa-do-oleju-co-to-jest-i-do-czego-sluzy/

--- Materiał partnera ---


Reklama
Reklama