Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
czwartek, 8 maja 2025 23:40
Reklama

Grill elektryczny – 4 rzeczy, które warto wiedzieć przed zakupem

Zdrowe, smaczne, rozpływające się w ustach – takie są grillowane produkty. Smakują wybornie i nic dziwnego, że coraz więcej osób marzy o tym, by mieć własny grill. Sprawdź, co musisz wiedzieć, zanim kupisz grill elektryczny.
  • 31.08.2022 09:57
  • Autor: Grupa Tipmedia
Grill elektryczny – 4 rzeczy, które warto wiedzieć przed zakupem

Dlaczego warto mieć grill elektryczny?

O tym, że grillowane potrawy są smaczne, a przy tym zdrowsze od smażonych, nikogo nie trzeba przekonywać. Jednak może pojawić się pytanie: „Dlaczego grill elektryczny ma być lepszy od tego na węgiel drzewny?”. Spieszymy z odpowiedzią.

Grill elektryczny może być bezpiecznie używany w domu. Grill na węgiel wymaga posiadania ogrodu lub działki oraz… cierpliwych sąsiadów, którym nie przeszkadza dym.

Sezon na grillowanie na grillu elektrycznym trwa cały rok. Grille na węgiel używane są tylko od późnej wiosny do wczesnej jesieni. Przy czym jeśli ktoś ma ochotę, może wynieść grill elektryczny latem do ogrodu. Zapach grillowanych potraw będzie tak samo apetyczny, jak z grilla na węgiel.

Grill na węgiel może wymagać uciążliwego czyszczenia. Dobre grille elektryczne (Zobacz: https://www.eldom.eu/sklep/kategoria/grille-elektryczne) mają powłoki zapobiegające przywieraniu. Ich czyszczenie zajmuje tylko chwilę.

 

Jaką moc powinien mieć grill elektryczny?

Przy wyborze grilla elektrycznego warto zwrócić uwagę nie tylko na jego moc, ale przede wszystkim na możliwość jej regulowania. Nie wszystkie bowiem produkty wymagają takiej samej mocy przy opiekaniu.

Grillowanie grubego steku w niczym nie przypomina grillowania bakłażanów.

Teoretycznie im wyższa moc, tym szybciej potrawa będzie gotowa, ale czasem lepsze efekty osiąga się przy nieco wolniejszym opiekaniu. Dobrym wyborem będzie grill kontaktowy GK160 PARILL na Eldom.eu, który ma dużą moc, bo aż 2200 W, ale oferuje też płynną regulację temperatury.

 

Grill kontaktowy czy płaski?

Elektryczny grill płaski przypomina nieco grill ogrodowy na węgiel. Opiekanie odbywa się tylko po jednej stronie, a grillowane produkty trzeba odwracać. Plusem jest duża powierzchnia grillowania, która pozwala na poddanie obróbce termicznej większej liczby produktów jednocześnie.

Grill kontaktowy natomiast działa podobnie jak gofrownica. Płyta grzejna znajduje się zarówno na dole, jak i na górze opiekanych produktów. W ten sposób zgrillujemy jednorazowo mniej produktów, za to skrócimy czas obróbki termicznej. Niektóre grille kontaktowe można rozłożyć całkowicie płasko.

 

O funkcjonalności grilla elektrycznego decydują pozornie nieistotne cechy

Wybierając grill elektryczny, zwracamy uwagę przede wszystkim na jego wielkość i moc, czasem też na wygląd. Tymczasem jest kilka cech, które zdecydują, czy korzystanie z grilla będzie wygodne i komfortowe:

Uchwyty nienagrzewające się – otwarcie grilla nie powinno być powiązane z nerwowym poszukiwaniem rękawicy kuchennej.

Długi kabel zasilający – warto wybrać urządzenie, które będziemy mogli wygodnie ustawić na kuchennym stole lub blacie i podłączyć do gniazdka. Długi kabel na pewno nam to ułatwi. Przyda się też schowek na przewód w podstawie grilla, by jego przechowywanie było niekłopotliwe.

Lampka kontrolna – w dzisiejszych czasach to standard. Dzięki niej wiemy, czy grill jest gotowy do pracy.

Obudowa ze stali nierdzewnej – wygląda bardziej estetycznie i elegancko niż plastikowa, ponadto gwarantuje dłuższą żywotność urządzenia.

Tacka na tłuszcz – powinna być integralną częścią zestawu. Dzięki niej łatwiej utrzymać czystość w kuchni.

--- Artykuł sponsorowany ---


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama