Dieta ogranicza pokarmy o wysokiej zawartości sodu, tłuszczów nasyconych i dodanych cukrów.
Badania wykazały, że dieta DASH może obniżyć ciśnienie krwi w ciągu zaledwie dwóch tygodni. Dieta może również obniżyć poziom lipoproteiny o niskiej gęstości (LDL lub "złego") cholesterolu we krwi. Wysokie ciśnienie krwi i wysoki poziom cholesterolu LDL to dwa główne czynniki ryzyka chorób serca i udaru.
Dieta DASH i sód
Dieta DASH ma niższą zawartość sodu niż typowa dieta, która może zawierać aż 3400 miligramów (mg) sodu lub więcej dziennie. Standardowa dieta DASH ogranicza sód do 2,300 mg dziennie. Spełnia ona zalecenie, aby utrzymać dzienne spożycie sodu na poziomie mniejszym niż 2,300 mg dziennie. To mniej więcej ilość sodu w 1 łyżeczce soli kuchennej.
Lżejsza wersja DASH ogranicza sód do 1,500 mg dziennie. Możesz wybrać wersję diety, która spełnia Twoje potrzeby zdrowotne. Jeśli nie jesteś pewien, jaki poziom sodu jest dla Ciebie odpowiedni, porozmawiaj z lekarzem.
Dieta DASH: Co należy jeść
Dieta DASH to elastyczny i zrównoważony plan żywieniowy, który pomaga stworzyć zdrowy dla serca styl odżywiania na całe życie. Jest łatwa do przestrzegania przy użyciu żywności, którą można znaleźć w każdym sklepie spożywczym. Jest bogata w warzywa, owoce i pełne ziarna. Zawiera beztłuszczowe lub niskotłuszczowe produkty mleczne, ryby, drób, fasolę i orzechy. Ogranicza pokarmy o dużej zawartości tłuszczów nasyconych, takie jak tłuste mięsa i pełnotłuste produkty mleczne. WIęcej na meridiasprzedam.plom.pl
Podczas przestrzegania DASH, ważne jest, aby wybrać żywność: bogatą w potas, wapń, magnez, błonnik i białko, z niską zawartością tłuszczów nasyconych i sodu.
Porcje zalecane w diecie DASH
Dieta DASH zapewnia dzienne i tygodniowe cele żywieniowe. Liczba porcji, które powinieneś zjadać, zależy od dziennego zapotrzebowania na kalorie.
Jak ograniczyć spożywanie sodu
Używaj bezsodowych przypraw lub aromatów zamiast soli. Nie dodawaj soli podczas gotowania ryżu, makaronu lub gorących płatków śniadaniowych. Wybieraj świeże warzywa. Kupuj świeży lub mrożony drób bez skóry. Czytaj etykiety żywności i wybieraj opcji o niskiej zawartości sodu lub bez dodatku soli.