Nasiona chia
Co mówią: wspomagają utratę wagi, zabijają pragnienia, równoważą poziom cukru we krwi, obniżają poziom cholesterolu
Zbierane z szałwii hiszpańskiej nasiona chia są nieprzetworzonymi, bezglutenowymi ziarnami, które zawierają kwasy tłuszczowe omega-3 i minerały oraz mają wysoką zawartość białka i błonnika. Białko i błonnik pomagają dłużej czuć się sytym, ale promocja utraty wagi jest naciągana. Zmieszane z wodą nasiona chia zamieniają się w żel i mogą być używane do zagęszczania potraw. Więcej na esomed.pl
Kefir
Co mówią: obniża poziom cholesterolu, leczy wysokie ciśnienie krwi, pomaga leczyć raka
Ten przypominający kwaśny jogurt fermentowany napój mleczny stale zajmuje miejsce na półkach sklepowych, ale korzyści płynące z picia kefiru nie zostały jeszcze dobrze udowodnione u ludzi. Wyniki badań są niejednoznaczne, natomiast kultury bakterii zawarte w kefirze wydają się wykazywać pewne działanie antyrakowe - ale tylko w laboratorium.
Jeśli lubisz jego charakterystyczny smak, pij zwykły, niesłodzony kefir ze względu na dużą ilość białka, wapnia i potasu. Kefir może też pomóc w trawieniu laktozy, zmniejszając ilość gazów i wzdęć o 70%. Pomiń komercyjne smakowe odmiany kefiru, które zawierają dodatek cukru.
Mleko migdałowe
Co mówią: nie zawiera nabiału, ma wysoką zawartość składników odżywczych, jest niskokaloryczne, nie zawiera cholesterolu, zastępuje mleko matki
Uważane za ulubiony substytut mleka w Ameryce, mleko migdałowe jest smaczne, ale to tylko 2% migdałów i dużo wody. Aby uzyskać tę samą ilość białka, którą zawiera garść migdałów, musiałbyś wypić cały karton mleka migdałowego. Mleko migdałowe naturalnie zawiera witaminę E, ale dodaje się do niego wapń, potas i inne witaminy. U niektórych niemowląt karmionych mlekiem migdałowym stwierdzono niedobory składników odżywczych.
Kurkuma
Co mówią: zmniejsza stany zapalne, pomaga przy zapaleniu stawów, zwalcza raka, leczy problemy trawienne
Kurkuma, jako uznany antyoksydant, obniża poziom dwóch enzymów zapalnych i może pomóc w zapobieganiu zlepiania się płytek krwi. Wstępne badania wykazały, że kurkuma ma właściwości antynowotworowe, wspomaga zdrowie serca, pomaga w leczeniu objawów trawiennych, a nawet wrzodziejącego zapalenia jelita grubego. Artykuł powstał przy współpracy ze sklepem suplegsm.com