Specjalistyczny sprzęt gastronomiczny jest niezbędny w wielu miejscach. Bez niego nie mogłaby funkcjonować żadna restauracja, ale także cateringi, czy hotele. To przykładowe miejsca, w których kutry do mięsa czy obieraczki do ziemniaków są niezbędne. To urządzenia, dzięki którym sprawnie i szybko można przygotować dużą ilość smacznych posiłków. Jaki sprzęt będzie najlepszy w danym obiekcie? Jak wybrać niezawodne urządzenia? Dowiedz się.
Profesjonalne urządzenia do krojenia produktów - niezbędne krajalnice dla gastronomii
Jednym z najistotniejszych urządzeń w każdej profesjonalnej kuchni są krajalnice. W restauracjach, ale nie tylko na co dzień przygotowuje się dania, które wiążą się z koniecznością użycia produktów w postaci plastrów. Dlatego też w Twoim lokalu nie może zabraknąć krajalnicy do chleba, wędlin i serów. Wybierając te sprzęty, zwróć uwagę na to, aby ich użytkowanie było wygodne i bezpieczne. Co więcej, tego typu sprzęty są często w użyciu i wymagają częstego mycia, więc nie powinny sprawiać większych problemów w demontażu.
Urządzenia rozdrabniające dla gastronomii
W każdej dużej gastronomii potrzebne są także sprzęty używane do rozdrabniania różnych surowców. Są to m.in. szatkownice gastronomiczne do warzyw, blendery, miksery, a także wilki do mięsa. To przykładowe produkty, które umożliwią uzyskanie produktu o dowolnej konsystencji w szybki sposób. Wysokiej jakości urządzenia znajdziesz w ofercie FEUMA pod adresem: https://feuma.de/pl. Oczywiście wybór tego typu sprzętów na rynku jest ogromny, więc postaraj się dobrać je do planowanej wydajności pracy na kuchni.
Urządzenia chłodzące do restauracji i nie tylko
Wiele surowców i gotowych produktów wymaga przechowywania w warunkach chłodniczych. Oczywiście nie wszystkie artykuły powinny być przechowywane w takiej samej temperaturze. W związku z tym być może będziesz potrzebował nie tylko chłodni, ale również sprzętu mrożącego. Urządzenia chłodzące w restauracji czy w innym miejscu są niezwykle istotnym elementem, ponieważ prawidłowe warunki termiczne mają ogromne znaczenie dla bezpieczeństwa żywności. Najlepiej więc będzie jeśli kupisz polecany sprzęt o doskonałych parametrach.
Urządzenia służące do obróbki termicznej
W Twoim lokalu nie może zabraknąć także urządzeń przeznaczonych do gotowania, pieczenia, smażenia i grillowania. Tutaj najważniejsza jest wydajność sprzętu. Tego typu urządzenia są wykorzystywane praktycznie każdego dnia po kilkanaście godzin, więc postaw na wysoką jakość. Obecnie na rynku znajdziesz nowoczesne piece zautomatyzowane, które same dostosowują parametry do rodzaju przyrządzanych potraw. Oczywiście urządzenia do obróbki termicznej musisz dobrać z uwzględnieniem potraw, które będą w menu lokalu.
Podsumowując, jeśli niebawem planujesz zakup sprzętu gastronomicznego, pamiętaj, aby zwrócić szczególną uwagę na parametry techniczne urządzeń. Jest to właściwie jeden z najważniejszych aspektów, jeśli zależy Ci, by kupić wysokiej jakości urządzenia.