Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
niedziela, 19 maja 2024 06:37
Reklama

Wiemy, że nie wolno, ale wyrzucamy jedzenie do śmietnika. Trafiają tam miliony ton

Chociaż tyle się o tym mówi, pisze i pokazuje, to wciąż marnujemy w naszych domach żywność. Przyznaje się do tego połowa Polaków. W efekcie do śmietników trafiają miliony ton jedzenia.
Podziel się
Oceń

16 października obchodziliśmy Światowy Dzień Żywności. Jak co roku z tej okazji Federacja Polskich Banków Żywności przygotowała i opublikowała raport zatytułowany Nie Marnuj Jedzenia 2023. Wnioski są ponure. 

Czego nie zjadamy najczęściej?

Co  roku w Polsce marnuje się 4,8 mln ton żywności. „To negatywny rekord w 14-letniej historii prowadzenia badań przez Banki Żywności” – podsumowują autorzy raportu.

Do jej marnowania przyznało się 56 proc. uczestników badania. Najczęściej w koszach lądują:

• pieczywo (52 proc.), 

• owoce (38 proc.), 

• warzywa (36 proc.),

• wędliny (32 proc.).

Mimo tych ponurych ustaleń, widać – zauważają autorzy raportu – pewne pozytywne zmiany. Jakie? Na przykład to, jak często wyrzucamy jedzenie – odpowiadają. 

„W porównaniu z poprzednimi badaniami zdecydowanie wzrósł odsetek osób, które wyrzucają jedzenie raz w miesiącu (23 proc.) lub rzadziej (25 proc.). Jednocześnie mniej osób deklaruje marnowanie żywności kilka razy w tygodniu (6 proc.) oraz kilka razy w miesiącu (24 proc.)” – czytamy.

Inflacja zmniejszyła ilość zakupów

Nie bez wpływu na taką zmianę postaw była bardzo wysoka inflacja, której skutkiem był z kolei gwałtowny wzrost cen m.in. żywności. Tylko z tego powodu marnowanie żywności ograniczyło 76 proc. badanych.

„Najczęstszą decyzją jest rezygnacja z wybranych produktów, które są za drogie (61 proc.). Jedna na 3 osoby potwierdziła, że przygotowuje mniejsze porcje (36 proc.) lub dania z mniejszej liczby składników (33 proc.)” – wyliczają autorzy opracowania. 

Co to są Banki Żywności?

W Polsce działa 31 Banków Żywności. Są stowarzyszone w Federacji Polskich Banków Żywności. To organizacja pożytku publicznego. 

Banki codziennie odbierają ze sklepów i od producentów niesprzedane, ale dobre jakościowo produkty. Potem trafiają one do organizacji pomocowych, np. jadłodajni, domów pomocy społecznej, świetlic środowiskowych, hospicjów czy domów dziecka.

A to tylko jedna z wielu aktywności Banków Żywności. 

 

 


Napisz komentarz
Komentarze
Reklama