Dobra herbata – to znaczy jaka?
Herbaty są różne: czarne, zielone, czerwone, owocowe, ziołowe, liściaste, granulowane, ekspresowe. Oferuje je wielu producentów pod różnymi nazwami. Różnią się zapachem i smakiem. Czy wszystkie posiadają właściwości lecznicze? Czym charakteryzuje się dobra herbata?
Jak wiadomo, zanim herbata znajdzie się na półce sklepowej, przechodzi przez wiele skomplikowanych procesów, począwszy od sposobu i miejsca uprawy, poprzez termin i rodzaj zbioru, przetwarzanie, przechowywanie, a na transporcie kończąc. Na każdym z tych etapów może tracić swoje cenne walory. Dlatego przy wyborze herbaty należy zwrócić uwagę na normy i certyfikaty uzyskane przez jej producentów. Dobra herbata posiada niezwykły aromat i smak. Najczęściej jest ona liściasta – to znaczy, że po zaparzeniu widać całe listki herbaty, a nie sproszkowany miał. Najlepszym przykładem dobrej jakości herbaty jest cała seria Loyd, wyróżniona wieloma nagrodami i najwyższymi notami kiperskimi. Zobacz też inną publikację: „Herbata Loyd – dlaczego warto pić ją regularnie?".
Rozgrzewające herbaty Loyd
Spośród wielu rodzajów herbat odrębną serię stanowią herbaty rozgrzewające. Zawierają one dodatki w postaci suszonych owoców, ziół oraz przypraw, które sprawiają, że po wypiciu takiego napoju organizm nie tylko szybko się ogrzewa od środka, ale również wzmacnia. Rozgrzewająca herbata Loyd zapobiega przeziębieniu, a nawet leczy jego objawy. Występuje w wielu odsłonach – na przykład w postaci grzańca zbójnickiego, śliwkowego czy kozackiego lub herbat funkcjonalnych. Należą do nich m.in. „Loyd – czarna porzeczka z kwiatem czarnego bzu”, która wzmacnia organizm oraz pomaga zwalczyć gorączkę i złagodzić kaszel, „Loyd – lipa o smaku cytryny z miodem”, która działa napotnie i przeciwgorączkowo oraz „Loyd – maliny z rokitnikiem” czy wreszcie „Loyd – żurawiny i maliny”, które działają przeciwgorączkowo, antyseptycznie i napotnie.
Rozgrzewające herbaty Loyd są idealne na jesienne chłody – nie tylko szybko rozgrzewają i leczą, ale również wspaniale pachną i smakują.