Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
czwartek, 28 marca 2024 20:49

Czym wyróżnia się american whiskey?

Whiskey produkuje się w różnych regionach świata. Dzięki temu dostępnych jest wiele odmian trunku, które mają inny smak i aromat. Jednym z takich rodzajów jest american whiskey. Jakie są cechy charakterystyczne tej odmiany szlachetnego alkoholu?
  • 11.10.2019 11:00
  • Autor: Grupa Tipmedia
Czym wyróżnia się american whiskey?

Jak wygląda historia american whiskey?

Zanim whisky trafiła do Stanów Zjednoczonych, swój rozkwitł przeżywała w Europie. To tu od VII wieku pracowano nad jej recepturą. Trunek zwany „wodą życia” przygotowywali już iryjscy mnisi, którzy odpowiadają za jego rozpowszechnienie także na terenie Szkocji. Początkowo mówiono wyłącznie o jego właściwościach leczniczych. Whiskey miała bowiem leczyć dolegliwości i wydłużać życie. Sama nazwa utrwaliła się jednak dopiero w 1736 roku. Od tego momentu napój przygotowany z wody, drożdży i jęczmienia oficjalnie nazywano whiskey. Wraz z postępującym procesem kolonizacji świata trunek ten dotarł także do Ameryki. Wszystko to dzięki imigrantom ze Szkocji i Irlandii. To oni są odpowiedzialni za zmodyfikowanie receptury, tak by była możliwa do wykonania w nowych warunkach naturalnych. Główną zmianą, jakiej dokonano w przepisie, było porzucenie jęczmienia na rzecz kukurydzy. W Stanach Zjednoczonych to łatwo dostępny typ zboża. Dominuje on chociażby w burbonie. W tym rodzaju american whiskey zawartość kukurydzy w mieszance przekracza 51%. Inną rzeczą, która odróżnia te trunki od europejskich, jest sposób przechowywania. American whiskey leżakuje w nowych, opalanych dębowych beczkach. Te dwa czynniki decydują o tym, że whiskey z Nowego Świata ma inny smak i aromat niż te znane z europejskich destylarni.

American whiskey – burbon czy Tennessee?

W Stanach Zjednoczonych dominują dwie odmiany american whiskey. Pierwsza z nich to burbon. Jak już wspomnieliśmy wyżej, whiskey ta wykonywana jest głównie z kukurydzy. Jej zawartość może nawet dochodzić do 70% mieszanki. Wytwarza się ją w Kentucky, gdzie powstaje 95% światowej produkcji. Trunek ten leżakuje przez co najmniej dwa lata. Drugą odmianą whiskey jest ta produkowana w Tennessee. W branży znana jest pod tą samą nazwą. Każdy z tych alkoholi znajdziesz w tym miejscu https://swiat-whisky.sklep.pl/. Tennessee Whiskey wyróżnia przede wszystkim proces filtracji. Przepuszczą się ją przez trzymetrową warstwę klonowego węgla drzewnego. Dzięki temu ten rodzaj american whiskey zyskuje niepowtarzalny smak i aromat. Amerykanie wykonują także whiskey mieszaną, czyli blended. Jest ona bardzo tania, gdyż tylko 20% jej składu stanowi burbon i żytnia whiskey. Reszta to masowo produkowany alkohol. Jeśli więc chcemy sięgnąć po lepszą odmianę american whiskey, wybierajmy pomiędzy burbonem a Tennessee Whiskey.

Materiał partnera