Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
środa, 24 kwietnia 2024 19:38
Reklama

Majówka z grillem. Nie samym mięsem człowiek żyje [ARTYKUŁ]

Jeszcze kilka lat temu Polacy stawiali znak równości miedzy słowami „grill” i „mięso”. Ale czasy się zmieniają i dziś uczta grillowa to też święto dla osób, które stronią od mięsa.
Majówka z grillem. Nie samym mięsem człowiek żyje [ARTYKUŁ]

Autor: iStock

Podziel się
Oceń

Prostsze w przygotowaniu, mniej pracochłonne i tak samo smaczne. To zalety warzyw (i niektórych owoców) z grilla. Nie więc nic dziwnego, że od dłuższego czasu majówkowy grill nie kojarzy się już tak powszechnie z samym mięsem.

Bataty

Składniki:

bataty,

sól i pieprz,

oliwa z oliwek.

Wykonanie:

Bataty kroi się na grube plastry i przyprawia. Z obu stron należy posmarować oliwą i odstawić na parę minut. Grillować do zarumienienia. Najlepiej podawać z sosem czosnkowym lub ziołowym.

Ziemniaki Hasselback

Składniki:

ziemniaki,

sól i pieprz,

olej kokosowy,

czosnek,

ser żółty,

ziarna sezamu.

Wykonanie:

Ziemniaki myje się i dokładnie obiera ze skóry. Należy je naciąć gęsto na głębokość około dwóch trzecich całego warzywa. W taki sposób tworzy się „harmonijka”. Przeciśnięty przez praskę czosnek doprawia się solem i pieprzem. Dodać należy olej kokosowy i starty drobno ser żółty. Taką mieszanką naciera się ziemniaki i grilluje w folii w wysokiej temperaturze.

Na koniec, tuż przed podaniem posypuje się sezamem.

Pita z fetą i cebulą

Składniki:

gotowa pita,

cebula,

ser feta,

sól i pieprz,

cukinia.

Wykonanie:

Cukinię trzeba pokroić w grube plastry i obficie posolić. Warzywa należy odstawić na bok, aby straciły goryczkę i puściły wodę. Dopiero potem należy je grillować. Gotowe wkłada się do pity, dodając pokrojony ser. Całość jeszcze raz kładzie się na ruszcie.

 

 

 

 


Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Reklama
News will be here
Reklama
Reklama
News will be here
Reklama
Reklama