Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
czwartek, 28 marca 2024 20:20
Reklama Małgorzata Domurad do Rady Miasta Olsztyna

Jakie produkty mają potanieć w sklepach? LISTA

Od lutego taniej mamy kupować pieczywo, produkty mleczne czy wędliny. Ale towarów, na które zostanie zmniejszona stawka podatkowa, jest znacznie więcej.
Jakie produkty mają potanieć w sklepach? LISTA

Autor: iStock

Podziel się
Oceń

<META HTTP-EQUIV="CONTENT-TYPE" CONTENT="text/html; charset=utf-8"><META NAME="GENERATOR" CONTENT="OpenOffice 4.1.0 (Win32)"> <style type="text/css"><!-- @page { size: 21cm 29.7cm; margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } --> </style>

To część rządowej tarczy antyinflacyjnej. W jej myśl stawka VAT na wiele produktów zostanie zmniejszona z 5 procent do 0. Przepisy wejdą w życie 1 lutego i mają obowiązywać przez pół roku. O jakie konkretnie towary chodzi? Wszystkie znajdują się w załączniku do ustawy o VAT ze stycznia 2021 roku. Premier Mateusz Morawiecki, mówiąc o obniżce cen, wspomniał zaledwie o kilku rodzajach towarów, bo jest ich znacznie więcej.

Produkty ze stawką VAT 5 procent obecnie

  • Mięso i podroby jadalne
  • Ryby i skorupiaki, mięczaki i pozostałe bezkręgowce wodne – z wyłączeniem homarów i ośmiornic
  • Produkty mleczarskie; jaja ptasie; miód naturalny
  • Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe i w kawałkach, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone
  • Warzywa oraz niektóre korzenie i bulwy, jadalne
  • Owoce i orzechy jadalne; skórki owoców cytrusowych lub melonów
  • Zboża
  • Produkty przemysłu młynarskiego; słód; skrobie; inulina; gluten pszenny
  • Nasiona i owoce oleiste; ziarna, nasiona i owoce różne; rośliny przemysłowe lub lecznicze; słoma i pasza – wyłącznie towary przeznaczone do spożycia przez ludzi
  • Tłuszcze i oleje pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego oraz produkty ich rozkładu; gotowe tłuszcze jadalne; woski pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego – wyłącznie jadalne
  • Przetwory z mięsa, ryb lub skorupiaków, mięczaków lub pozostałych bezkręgowców wodnych (oprócz kawioru, przetworów z homarów i ośmiornic)
  • Przetwory ze zbóż, mąki, skrobi lub mleka; pieczywa cukiernicze
  • Przetwory z warzyw, owoców, orzechów lub pozostałych części roślin
  • Zupy i buliony i preparaty do nich; złożone przetwory spożywcze, homogenizowane
  • Lody i pozostałe lody jadalne, nawet zawierające kakao
  • Tłuszcze złożone z produktów roślinnych lub zwierzęcych (miksy), wyroby seropodobne (analogi serów) oraz preparaty do początkowego żywienia niemowląt, w tym mleko początkowe, preparaty do dalszego żywienia niemowląt, w tym mleko następne, mleko i mleko modyfikowane dla dzieci
  • Wody, włącznie z wodami mineralnymi i wodami gazowanymi, zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, lub wody aromatyzowane i pozostałe napoje bezalkoholowe, z wyłączeniem soków owocowych i warzywnych napoje bezalkoholowe, w których udział masowy soku owocowego, warzywnego lub owocowo-warzywnego wynosi nie mniej niż 20 proc. składu surowcowego
  • Preparaty do początkowego żywienia niemowląt, w tym mleko początkowe, preparaty do dalszego żywienia niemowląt, w tym mleko następne, mleko i mleko modyfikowane dla dzieci
  • Dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama